søndag den 3. marts 2013

DKF havkajakinstruktør 2 kursus, dag 2

Anden dag på kurset startede med morgenmad og smørelse af egen madpakke kl. 7, hvorefter vi gik i teorilokalet.

8 - 9 Teori omkring undervisning:
Inden vi skulle på vandet, fik vi en kort introduktion til undervisning, hvor de vigtigste begreber var IDEAS, VAK og BBB(BB).

10 - 11 Opvarmningslege:
Alle 13 deltagere blev inddelt i 3 forskellige grupper, som hverisær skulle forberede en opvarmning som aktiverede de store muskelgrupper, fik pulsen op og satte gang i udsatte led som fx skulder.

Jeg roede i "den orange" Valley Avocet klubkajak under kurset
Mit hold lavede to forskellige lege - den ene hvor alle deltagerne står i en rundkreds og på skift kaster en bold til hinanden mens de siger navnet på den de kaster bolden til. Herefter kastes bolden igen og igen i samme rækkefølge, men hvor der indføres at man skal ned og tage to armbøjninger hvis man ikke griber bolden. For at gøre det sværer, skal alle deltagerne begynde at løbe rundt i cirklen, mens de kaster bolden og siger navnet på den de kaster til. En rigtig god leg, der aktiverer alle dele, hjælper en med at lærer hinandens navne og giver smil på læberne samtidig.

11 - 12.30 Undervisning på vandet:
Vejret var heldigvis meget bedre på anden dagen, hvor vi havde 5-6 m/s og skyfri himmel.

Vi blev igen delt op i forskellige grupper hvor vi skulle forberede 20 miniutters undervisning efter IDEAS princippet. Mit hold skulle undervise i fremadroning, de andre hold skulle undervise i henholdsvis kantning/lavt støttetag og fejetag.

13 - 15.30 Undervisning på vandet:
I vores grupper skulle vi først undervise på baggrund af VAK og derefter give feedback ud fra BBB princippet.

Hver gruppe skulle undervise ud fra enten V, A eller K i VAK princippet (visuelt - se, auditiv -høre eller kinæstetisk - føle). Min gruppe fik den visuelle undervisningsform hvor vi skulle forklare hvordan man ror baglæns. Vi valgte at give en meget kort mundlig forklaring at hvordan man ror baglæns, hvorefter der blev illustreret hvordan baglænsroning ser ud ved henholdsvis rigtig og forkert rostil. Herefter skulle kursisterne gå sammen to og to, og se hinanden ro baglæns og give feedback til hinanden. De andre to hold skulle igennem samme forløb, det ene hold fik den auditiv undervisningsform hvor de skulle beskrive agterror, mens det andet hold fik den kinæstetiske undervisningsform af hvordan man udfører sideforflytning med træktag.

Til slut blev vi delt ind i to grupper, hvor den ene skulle observere de andre mens de lavede telemarkssving, og derefter gik konstruktiv feedback på baggrund af BBB princippet. derefter skiftede vi så en anden af gruppens medlemmer skulle observere mens de andre lavede højt støttetage, igen for at give konstruktiv feedback på baggrund af BBB princippet.

Den aktive rotid på vandet var  2 timer 20 minutter, hvor der blev roet 2,6 km i alt.

15 - 16 Opsamling:
Kort opsamling med ris og ros til kurset, samt individuel samtale med ens instruktør.

Fantastisk lærerigt kursus, som har givet mig en masse ny viden jeg kan bruge på mit forårshold som starter i april måned. Jeg ved endnu ikke hvornår jeg vælger at gå til instruktør 2 eksamen, men det bliver nok engang i slutningen af sommerperioden. Kan mærke vinterens ropause har gjort mig noget rusten i nogle af øvelserne, og da vi skal kunne vise alle øvelserne med opvisningskvalitet, vil jeg gerne have lidt tid til at få dem på plads igen.

lørdag den 2. marts 2013

DKF havkajak instruktør 2 kursus, dag 1

Fredag aften pakke Jim og jeg bilen med kajakker på taget, klar til at køre til Kalundborg lørdag morgen, for at deltage i DKF's havkajakinstruktør 2 kursus.

Kurset startede mandag morgen kl. 10 og forløb til søndag eftermiddag kl. 16. Vi var i alt 13 deltagere og 2 instruktører (Sune Møller Petersen og Claus Dalsgaard Jensen). Alt teori lavede vi samlet, mens træningen på vandet forgik i to hold, hvor jeg var på Claus's hold. Under kurset boede vi på Kalundborg Vandrehjem - et vandrehjem der klart kan anbefales til andre, alt var i tip top til en helt fornuftig pris.

Vejret viste sig fra sin dårlige side lørdag, men en vestenvind på 11-12 m/s med vindstød på 15-16 m/s, desuden var temperaturen kun lige over frysepunkt og solen var gemt bag skyer. Det var derfor til alles glæde, at den første kursusdag foregik i undervisningslokalet hele formiddagen og vanddelen først foregik om eftermiddagen.

10 - 12 Teori om turledelse:
Efter en præsentationsrunde fik vi teori omkring turledelse.

14 - 18 Turledelse på vandet:
Inden vi gik på vandet fik vi en fiktiv opgave - der var et lille hul på vores kajak, som vi skulle reparere med vores medbragte værdtøj. I løbet af de kommende timer på vandet, skulle vi teste vores reparation. Min makker og jeg valgte at reparere kajakkens fiktive hul med gaffa tape, hvilket holdt ganske udemærket under hele kursusforløbet.

Herefter fik vi udleveret søkort, hvor vi i vores grupper skulle vurdere hvordan vi ville guide vores begynder gruppe fra punkt A til B i Kalundborg havn. Herefter var det meningen vi skulle på vandet, og på skift, gruppe for gruppe, guide hinanden rundt efter vores udleverede rute. Men som tidligere nævnt, viste vejret sig fra den dårlige side, sagt med andre ord var der 0,5-1,5 meter høje refleksbølger i Kalundborg havn, og de fleste havde kun lige overskud til at koncentrere sig om sig selv, hvorfor det var næsten umuligt at gennemføre turledelsem optimalt.

Midtvejs på ruten lykkedes det at finde lidt læ bag en stor færge, her fik vi den fiktive opgave - at en af gruppens medlemmer havde mistet sin dæksel, hvilket vi skulle reparere på vandet. Nogle gruppen brugte poser og reb/elastik, mens vi i min gruppe valgte at det var dagslugen vi havde mistet dækslet på, hvorved vi kunne lukke hullet ved at sætte en oppustet pagajpose fast i hullet.

På tilbagevejen havde to at deltagerne på mit hold problemer pga vejret. Den ene havde dårlig ryg og havde derfor svært ved at håndtere de kraftige refleksbølger, mens en anden ikke kunne styre retningen på sin kajak. Vi blev derfor guidet i læ i en lille bådhavn, og fik til opgave at bugsere de to personer sikkert tilbage til Kalundborg Roklub. Vi valgte en bugsering hvor de to personer sad side om side og støttede hinanden, mens vi personer bugsere på en lang linie. Bugseringen gik fint, omend de foreste der bugserede syntes det var hårdt at trække.

Da vi kom tilbage til havneområdet ved Kalundborg Roklub, fik vi nogle enkelte navigationsopgaver - bestem kurs og afstand til en synlig kirke, bestem kurs og afstand til en nærliggende vestbøje (som kunne ses på søkortet).

 Inden vi gik på land, skulle vi alle foretage en makkerredning med stigbøjle (eller en lykke lavet af vores bugsertov) - behøver jeg sige det var koldt! På land, dejlig kolde havde vi lidt om hypotermi hvor vi skulle pakke hinanden ind i de varme ting vi havde med os.

Vores aktive rotid var på 2 timer 29 min, hvor det blev til 5,12 km roning.

20 - 22 teori og gruppearbejde omkring turplanlægning og kursusplanlægning:
Trætte og mætte satte vi os til rette i teorilokalet, hvor vi fik en kort lektion efterfulgt at to gruppeøvelser. Den første øvelse gik ud på at planlægge en 3 dagstur ud fra et udleveret søkort. Vi fik et kort over København - Sverige, hvor vi valgte at lave en 3 dagstur rundt om Amager.

Herefter skulle vi sammensætte et EPP 2 kursusforløb, med henblik på i hvilken rækkefølge vi ville lære kursisterne de forskellige EPP 2 færdigheder.

Alt i alt en rigtig god og lærerig dag, hvor jeg gik fuldstændig kold i min seng kl. 23 efter en øl :-)