søndag den 30. december 2012

Nytårstur til Vigelsø

14 km fra Odense kajakklub til Vigelsø (og retur)


Som noget nyt i Odense kajakklub, blev der i år arrangeret en nytårstur til Vigelsø - hvor der blev nydt medbragt kransekage og champagne.

Vejrudsigten sagde 4-8 graders varme og en vind på 12 m/s. Vinden kom fra syd, hvorfor vi ville få både rygvind og medstrøm til Vigelsø - og det hele imod os når vi skulle retur. Vi var i alt 10 deltagere på turen.

Vi gik på vandet kl. 10 og havde en ualmindelig let rotur til Vigelsø, hvor vi holdt pause i et mindre skur, som er til fri afbenyttelse. Skuret ligger på den nordlige spids af Vigelsø og ejes, så vidt jeg husker, af sejlklubben.

Hjemturen blev noget mere udfordrende og vores gennemsnits hastighed faldt hurtig til 3-4 km/t grundet den kraftige modvind og modstrøm. Den ene af roerne var gravid i 4. måned og havde derfor ikke de samme kræfter som normalt, men heldigvis havde vi som sædvanligt træktov med, hvorfor 2 af gruppens stærke roer koblede sig fast til hendes kajak og hjalp hende sikkert hjem.

En rigtig dejlig måde at slutte året 2012 af på og jeg håber vi kan gøre arrangementet til en tradition fremadrettet.
 

lørdag den 22. december 2012

Juletur til Vigelsø

15 km fra Odense kajakklub til Vigelsø (og retur)


Helt spontant var vi 5 roer der havde aftalt at ro en lille tur lørsdag eftermiddag. Vejrudsigten sagde omkring frysepunktet og 7 m/s østenvind. Vi gik på vandet kl. 12 og besluttede at ro til den nordlige spids af Vigelsø. Jeg fik lov at låne Bents blå Tiderace Explore S på dagens tur, da det er en af de kajakker jeg skal have testet før jeg beslutter hvilken jeg skal købe til foråret.

Da vi nåede frem til spidsen af Vigelsø, var der til vores store overraskelse gode bølger - så gik der selvfølgelig leg i den.

Pausen holdt vi i et lille skur på den nordlige spids af Vigelsø. Som en overraskelse havde Kim taget en flaske portvin med, desværre var flasken udstyret med en korkprop som vores lille multiværktøjsproptrækker ikke kunne klare. Vi måtte nøjes med vores varme drikke og gemme flasken til vi kom tilbage til klubhuset.

Jeg synes Tiderace Exploren var lidt tung at manøvre i bølgerne, men ellers en rigtig dejlig kajak - god retningsstabilitet og fart. Desværre er den, trods det var S-udgaven, en lille smule for stor til mig, men dette ville nok kunne klares med lidt skumindlæg.

søndag den 7. oktober 2012

EPP 3 prøve

Vi var 6 af klubbens havkajakroer der var tilmeldt EPP 3 prøve i havkajak afholdt af DKF ved Kolding kajakklub - Tine Bollmann, Marie Pedersen, Lars Bertelsen, Pia Jensen, Jim kay og jeg selv. Jeg havde klubbens Valley Avocet PE kajak med til prøven og lånt den del af udstyret, som jeg ikke selv ejer, af andre klubmedlemmer.

Det var en dag hvor alle - både prøvedeltagere og instruktørene var under pres, ikke mindst fordi holdet var fyldt op med 12 deltagere, men også fordi vejret viste sig fra sin dårligste side med 9 graders varme, regn og blæst (12-14m/s, med vindstød optil 20 m/s).

Jeg havde en rigtig dårlig oplevelse med prøvedagen og var faktisk på nipperne til aldrig mere at ville sætte mig i en kajak igen. At det blæste meget, kan instruktørerne ikke gøre for, men måden prøven blev afholdt på var alene deres ansvar. Formiddagen gik fint, da vi havde søgte læ i bådhavnen og fremviste de fleste øvelser under acceptable forhold. Herefter holdt vi en kort middagspause og skulle derefter igennem alt det teoretiske UDENFOR i reng og blæst. Da kun 2 af deltagerne kunne blive hørt af gangen, måtte de resterende stå stille i regn og blæst, og vente i omkring 1½ time. Kolde og trætte, skulle eftermiddagen afholdes på Kolding Fjord hvor vi i 2 grupper skulle fremvise rul, selvredning, makkerredning og højt støttetag - i ja, 12-14 m/s og med vindstød på op til 20 m/s. Vi var pressede, instruktørene var pressede, det var svært at holde samling på grupperne, øvelserne måtte ofte gøres om fordi instruktøren ikke havde set dem og flere af os, havde problemer med at udføre øvelserne under de pressede forhold. Jeg selv kæmpede med højt støttetag og måtte lave makkerredningen om, det resulterede i at instruktøren (ude på fjorden), begyndet at snakke om, at jeg muligvis ikke kunne bestå. Det er måske ikke det fedeste at få af vide mens man i en max presset situation forsøger at gennemføre en prøve, og fuldstændig uaccepteabelt når man tager forholdene i betragtning. Dette er efter min mening ikke en acceptabel måde at afholde en DKF prøve på og jeg vil fremover så vidt muligt ikke anvende DKF til prøver, men i stedet anvende private udbydere.

Trods instruktørens uheldige kommentar på vandet, som nok mest var et udtryk for at instruktøren også var presset, bestod jeg prøven - dog med beskeden om, at jeg skulle gå hjem og øve mig lidt mere på højt støttetag, samt A/V bagror.

torsdag den 2. august 2012

Sverigetur - dag 3

22 km fra Tärnö til Tjärö

Planen var at ro fra Tärnö til Tjärö, hvor vi på turen til Tjärö ville ro i den indre skærgård i læ for vind og bølger, mens vi på hjemturen ville ro i medstrøms- og tidevandsbølger. Middangpausen holdt vi på Tjärö, hvor der var en lille kiosk og et spisehus.


Turen til Tjänö var ualmindelig smuk - vandet var blikstille, solen skinnede og det kunne næsten ikke blive mere idyllisk.


 

Som det fremgår af billedet nedenfor, fandt vi bord og bænke på Tjänö hvor vi nød vores medbragte mad og samlede krafter til hjemturens kryds på 7-8 km i den ydre skærgård.




Hjemturen blev noget vildere end forventet - hvor vi roede i kraftige vind- og tidevandsbølger på optil 1½ meter. De fleste af os havde det fint med vejrforholdene, men desværre havde vi også to med, som ikke syntes det var en fantastisk oplevelse. Den ene havde ikke erfaringer med bølger og følte sig derfor usikker i bølgerne, trods hun roede fint i dem. Den anden fik problemer med hoftebøjerne, som sandsynligvis skyldtes træthed - for hende havde det nok være bedre at starte med bølgerne og slutte med den rolige etape. Vi kom dog alle sikkert hjem uden kæntringer - og selv om alle ikke var lige trykke ved bølgerne, var det uden tvivl en lærerig tur for os alle, uanset hvilket niveau vi var på.

onsdag den 1. august 2012

Sverigetur - dag 2

8,22 km rundt om Tärnö, herefter hyggede vi med balancetræning i Tärnö bugt.

Dagens rotur var i den korte ende - med en tur rundt om øen Tärnö hvor vi havde lejr. Rundt om øen var der masser af sten og der var derfor masser af udfordring ved at ro rundt imellem stenene ved hjælp af styretag. Enkelte prøvede at side fast ovenpå en sten - hvilket ikke gjorde turen mindre spændende. Vi gik i land naboøen Härö og holdt en kort pause der, samtidig med vi øvede lidt kompas-teori.



 
 
Om eftermiddagen lavede vi forskellige legeøvelser i kajakkerne, efterfulgt af balanceøvelser. Hvor vi både øvede at stå op i kajakken, side 4 personer på en kajak (guld 4'eren) og meget andet sjovt.
 
 
 

 
Om aftenen skiftede vi til at lave mad - denne aften havde Lars og Jane gang i den helt store gryderet, mens vi andre øvede de knob det kræves at kunne til havkajak EPP 3 prøven.
 

tirsdag den 31. juli 2012

Sverigetur - dag 1

6,4 km fra Matvik havn til Tärnö
 

Tirsdag morgen, klokken meget tidlig, var vi 7 havkajakroer der var klar til, at køre til Sverige for at ro havkajak i den Svenske skærgård - Bent, Tine, Marie, Jane, Lars, Jim og mig selv. Vi kørte afsted i 2 biler, med kajakkerne på en kajaktrailer. Det var egentlig meningen vi skulle have været opad i Sverige, men vejrudsigten viste regn og blæst i den nordlige del af Sverige, hvorimod den sydlige del skulle have sol - vi besluttede derfor i sidste øjeblik at køre til Matvikområdet.

Ved bådhavnen i Matvik fik vi pakket kajakkerne og fyldt vand i vores medbragte vandbeholdere. Jeg havde lånt en af klubbens Valley Avocet PE kajakker til turen. Kajakken blev lastet max, da Jim og jeg havde delt tingene mellem os - så han blandt andet havde vores telt, mens jeg havde en del af vores mad. Dette viste sig dog at være en skæv fordeling rent vægtmæssigt, jeg vil tro min kajak vejede 110 kg med mig selv (kajakkens max lastevægt er 110 kg).
Vi havde hjemmefra besluttet os for, at vi ville slå fast lejr på en af øerne i skærgården, men dog ikke hvilken ø det skulle være. Ud fra et kort over området, syntes vi Harö så god ud, men det viste sig, at øen var meget stenet og fuld besat af andre besøgende. Vi endte derfor på øen Tärnö hvor der var den mest fantastiske bugt med strandbund. Ved lejrpladsen var der en bålplads og i gåafstand fra lejrpladsen var der toiletter (200 m) og indkøbsmuligheder (1-2 km). Vi havde dog toiletpapir, spade og mad med hjemmefra, da vi ikke vidste hvorvidt der ville være toilet og indkøbsmuligheder.


Ankomsten til Tärnö












Vejret var helt fantastisk da vi pakkede kajakkerne, mens kort tid efter, at vi roede fra land skiftede vejret, så vi roede i stiv modvind (7-8 m/s) med reng. Efter 2-3 km skiftede vejret igen til skøn solskind.

Efter ankomst til Tärnö, gik vi i gang med at slå lejr. Jeg havde taget 7 øl med, som jeg lå på køl i bugten, så de var dejlig kolde når teltene var slået op. Sjældent har en øl smagt så godt.

Aftensmaden havde Bent sørget for og bestod af kartoffelsalat med pølser - slet ikke dårligt. Efter aftensmaden gik vi alle sammen en tur rundt på vores nye lejrø, så vi fik set havnen som ligger i den anden ende af øen, end vores lille idylliske bugt.